De geschiedenis van de bedelarmband

 

Foto boven: Koningin Victoria met haar bedelarmband

Foto boven: Lady Eisenhower met haar gepersonaliseerde armband (bron en foto's: Christies)

Foto boven: Details van Lady Eisenhowers bedel armband

(Bron en foto's: Christies)

Foto boven: Elizabeth Taylor met haar gepersonaliseerde bedelarmband (Bron en foto's: Christies)

Foto boven: Hedendaags ontwerp naar de allereerste bedelarmband uit 1889 van Tiffany & Co. Een schakelarmband met een enkel hart. (foto: Tiffany & Co)

Bedelarmbanden worden gedragen om uiting te geven aan een persoonlijke stijl, als symbolisch gebaar of zelfs om sentimentele redenen. De bedelarmband is al duizenden jaren oud en hoewel de materialen en ontwerpen in deze jaren flink zijn veranderd, is het concept zelf nooit verdwenen.

 

Oorsprong van de bedelarmband

De eerste armbanden stammen af van het stenentijdperk. In het oude Egypte en de rest van Afrika werden in die tijd armbanden gemaakt van botten, stenen, plantaardige vezels en hout, later werden deze materialen vervangen door koper en brons en al snel kwam daar ook goud bij.

 

Met de opkomst van de keizers en de farao's werden de armbanden gedetailleerder, wat leidde tot een nieuw ontwerp: de bedelarmband. De bedelarmband was niet alleen bedoeld als versiering, maar tevens als aanwijzing voor de Goden; die de drager na zijn dood kon identificeren in het hiernamaals.

 

Waar komt de naam vandaan?

Toen de bedelarmband geïntroduceerd werd, was het idee erachter dat een ieder die jouw bedeltjes wilde bekijken, een nieuw hangertje voor je mee nam. De eigenaar van de armband, bedelde als het ware om een nieuw hangertje, wat ervoor zorgde dat de hanger de naam kreeg, zoals wij hem nu kennen: de bedel. Daarnaast werd de armband op deze manier extra speciaal met herinneringen aan personen waarvan je het bedeltje gekregen had.

 

De bedelarmband door de jaren heen

Gedurende de Romeinse tijd droegen veel Christenen een bedelarmband voorzien van een bedel met een vis symbool, wat voor het bijwonen van een verboden kerkdienst stond. Helaas verloren de bedels door de eeuwen heen steeds meer hun symbolische betekenis doordat ze als luxe artikel werden gezien.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog brak een nieuw tijdperk voor de bedels aan. Soldaten uit Amerika namen uit verschillende Europese steden bedels mee voor hun geliefde. Dit zorgde ervoor dat veel mensen - voornamelijk vrouwen- bedels begonnen te sparen tijdens bijzondere en belangrijke gebeurtenissen, zoals een rondreis, een jubileum of het krijgen van een eerste kindje.

 

Bedelarmbanden zijn het onderwerp geweest van verschillende trends. De eerste bedelarmbanden werden gedragen door Assyriërs, Babyloniërs, Perzen en Hettieten (een antiek volk) en verschenen tussen 600 en 400 voor Christus.

Koningin Victoria droeg bijvoorbeeld bedelarmbanden die een mode begonnen onder de Europese adellijke klassen. Ze speelde een belangrijke rol in de populariteit van bedelarmbanden, omdat ze 'ervan hield om bedelarmbanden te dragen en te geven. Toen haar geliefde prins Albert stierf, maakte ze zelfs 'rouw'-bedels. Dit waren haarlokjes en miniatuurportretten van de overledene.

In 1889 introduceerden Tiffany en Co. hun eerste bedelarmband - een schakelarmband met een enkel hart eraan bungelend, een armband die tegenwoordig een iconisch symbool is voor Tiffany.

 

De bedelarmband in de 21e eeuw

Ook nu zien we de bedelarmband weer veel voorbij komen, hoewel de bedelarmband nooit helemaal is verdwenen, lijkt hij nu populairder te zijn dan ooit.

Het leuke aan een bedelarmband is dat hij meegroeit met de eigenaar. De verzameling begint vaak al in de kindertijd, waarbij je voor elk grote gebeurtenis een bedeltje cadeau krijgt, denk aan je eerste verjaardag, het behalen van je zwemdiploma, of de eerste dag op de grote school. Allemaal gebeurtenissen die je niet zomaar voorbij wilt laten gaan en je met een bedeltje voor altijd zal herinneren. Zo wordt het bedelarmbandje gevormd met bedels die stuk voor stuk een mooi aandenken geven aan deze grote gebeurtenissen uit de kindertijd.

 

Bedelarmanden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.