Wat is RVS Stainless Steel?

 

Roestvast of roestvrij staal, ook rvs of inox genoemd, is een verzamelnaam voor een aantal legeringen van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.

Voor sieraden en onderdelen wordt de 316L en 304 kwaliteit gebruikt. Al het RVS Stainless Steel materiaal voldoet aan de Europese Wetgeving. RVS, ook wel edelstaal of chirurgisch staal genoemd, beschikt over een aantal hele fijne voordelen. Zo is RVS 100% allergie vrij en helemaal recyclebaar! RVS is mooier en sterker dan zilver, het heeft een fijnere structuur en glimt meer.

 

Wat veel mensen niet weten is dat er een laagje chroom op RVS zit. Dit laagje houdt roestvorming tegen. Het is verstandig om niet te gaan zwemmen of te gaan douchen met je sieraden vanwege de chlorides (chloor). Gewoon schoon (douche) water kan echt geen kwaad, maar in doucheproducten en zwembadwater kunnen chlorides (chloor) zitten waardoor het chroomlaagje op jouw RVS beschadigd raakt. En je raadt het al, dan is je RVS niet meer beschermd tegen roesten.

 

De mooie gouden kleur van RVS wordt gemaakt met een plating, vaak een laagje echt goud. Dit is super mooi, duurzaam en zal zeker niet verkleuren maar kan wel slijten! Het is dus niet waar dat jouw goudkleurige RVS voor jaren goudkleurig blijft, langzaam zal de glimmende zilveren kleur van jouw RVS verschijnen, maar dat slijten kan echt jaren duren. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe jij met je sieraden omgaat.

 

Ik raad je dan ook af om je je RVS Stainless Steel sieraden te gaan zwemmen. Dit omdat er in bijna alle zwembaden chloor zit en dit op termijn roest kan veroorzaken. Ook bij gebruik van parfum, bodylotion, zonnebrand e.d. raad ik je aan om na het insmeren een half uurtje te wachten met je sieraden om te doen. Houdt er rekening mee dat gebruik van chemische producten zoals parfum, medicijnen gevolgen kunnen hebben voor de ph-waarde van de huid wat je sieraad op den duur kan doen verkleuren. De ph-waarde van de huid verschilt per persoon.

 

RVS stainless Steel heeft een hele goed prijs/kwaliteit verhouding, daarom is dit een hele goede optie. De reden dat ik met RVS Stainless Steel werk is, het is heel sterk, het gaat lang mee en het behoudt zijn kleur. Je sieraad zal niet zwart verkleuren wat bij 925 sterling zilver wel het geval is. Kortom je zult lang plezier hebben van je sieraden.

 

Het voordeel van RVS Stainless steel ten opzichte van zilver is dat deze van een sterker metaal gemaakt is en dus minder snel krast, het glimt meer dan zilver en is nog gladder ook.

 

Hoe kun je je sieraden van RVS Stainless Steel het beste onderhouden? Dat lees je hier.

 

Hier de voordelen en kenmerken van RVS Stainless Steel op een rij:

  • RVS is hypo allergeen en van hoogwaardige 316L kwaliteit.
  • Mensen met een allergie voor standaard metaal, kunnen vaak wel RVS dragen.
  • De kans op verkleuren is nihil
  • Het is Waterproof
  • Het gaat lang mee
  • Prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed
  • Anders dan bij 925 Sterling Zilver zal RVS niet zwart afgeven op de huid
  • Edelstaal (ook wel chirurgenstaal genoemd) en supersterk, Sterker dan goud of zilver
  • 100% recyclebaar