• ♥ Met de hand gemaakt
  • ♥ Geen massaproductie
  • ♥ Maatwerk Service
  • ♥ Sieraden van RVS Stainless Steel
  • ♥ Ma-Vr | voor 15:00 besteld = vandaag nog op de post
Home » Zijn de sieraden in de webshop van echt goud?

Zijn de sieraden in de webshop van echt goud?

 

Het antwoord is nee, voor de prijzen die ik vraag in mijn webshop kun je geen echt goud verwachten. Ik werk voornamelijk met RVS Stainless Steel. Kijk hiervoor onder het kopje Wat is RVS Stainless Steel

 

Hieronder toch een kleine uitleg over goud.

 

Wat wordt er bedoeld met termen als 14 karaat goud? Wat is bijvoorbeeld een karaat?

Wanneer men spreekt van 14 karaat goud wil men daarmee aangeven uit hoeveel procent puur goud het gouden sieraad bestaat. Puur goud van zichzelf is namelijk te zwak en kwetsbaar om sieraden van te maken. De term goud mag in Nederland alleen gebruikt worden voor sieraden die minimaal 14 karaat zijn. Is het lager, bijvoorbeeld 9 karaat, dan mag het geen ECHT goud genoemd worden ook al heeft het sieraad wel een geelgouden kleur.

 

De meest gebruikte waarde van goud is 14 karaat. Men spreekt van 14 karaat als er minimaal 58,5% puur goud verwerkt is in het sieraad. Het sieraad draagt dan een waarborgstempel 585. Dit verwijst naar het percentage goud. Voor 18 karaat is dat het getal 750 en zo zijn er nog hogere waarden. De waarborgwet van 1986 bepaalt dat alle gouden sieraden (boven 1 gram) die in Nederland verkocht worden, gekeurd dienen te zijn bij WaarborgHolland en daar een keurteken van behoren te dragen.

 

Sieraden worden dus nooit van puur goud gemaakt om reden dat dit materiaal veel te zwak en kwetsbaar is. Bij 14 karaat goud wordt 58,5% puur goud sterker gemaakt door het te mengen met 41,5% andere metalen, meestal koper of zilver. Voor 18 karaat of meer gelden natuurlijk andere percentages. Er ontstaat dan een sterker mengsel van metalen, een zogenaamde legering.

 

Gouden sieraden zijn daarom veel duurder!